De Man Van Gent
- baclhemanho1976
- Aug 17, 2023
- 4 min read
The following is an incomplete list of paintings by Bartholomeus van der Helst that are generally accepted as autograph by Judith van Gent and other sources. The list is in order of creation, starting from his first dated work in 1637 for the regents of the Walloon Orphanage in Amsterdam. Most of his works are portraits, but he also made some allegories.
De herkomst van de naam jan-van-gent voor een bepaald soort vogel heeft niets met deze persoon te maken, maar is mogelijk een verbastering van de Keltische naam voor de vogel (Iers: gainéad, Engels gannet).
De man van Gent
Download File: https://tweeat.com/2vGgUx
De politie vindt geen enkele vingerafdruk of spoor van de dader(s). Hoewel de diefstal meteen voorpaginanieuws wordt en het hele land in rep en roer zet, blijft het lang stil in het onderzoek. Op 30 april 1934, negentien dagen na de diefstal, wordt de stilte doorbroken en krijgt de bisschop van Gent een Franse dreigbrief waarin de afzender één miljoen Belgische frank losgeld eist. Als de kerk niet met het geld over de brug zou komen, zouden de gestolen panelen vernietigd worden. De brief is ondertekend met de initialen D.U.A. Het briefje dat op de plaats delict achtergelaten was en liet uitschijnen dat de diefstal een Duitse wraakactie is, blijkt dus een afleidingsmanoeuvre te zijn.
De jan-van-gent is een grote zeevogel, fors groter nog dan de zilvermeeuw. Hij broedt in kolonies op richels van steile kusten. Om vis te bemachtigen, maakt hij spectaculaire duikvluchten. Behalve in de broedtijd brengt de jan-van-gent zijn leven op volle zee door. Bij ons wel langs de kust waar te nemen, vooral in het najaar.
Slanke zeevogel met lange en smalle, spits toelopende vleugels. Volwassen jan-van-gent overwegend wit met zwarte vleugelpunten, gelige kop en zwart omrand oog. Zwarte poten met zwemvliezen. Eerstejaars jan-van-gent geheel bruin; wordt elk jaar wat witter en bereikt na vierde tot zesde levensjaar het volledige volwassenkleed. Duikt van 10 tot 40 meter hoogte steil in water om vis te vangen.
Behalve de klifkusten als broedplaats leeft de jan-van-gent op volle zee en vliegt in zekere zin het voedsel achterna, scholen met vis. Zwerft over het gehele continentale plat en komt zelden verder dan 200 km buiten de kustlijn. Vooral onvolwassen vogels zwerven tot voor de West-Afrikaanse kust.
Vooral jonge jan-van-genten trekken in het najaar via het Kanaal tot voor de West-Afrikaanse kust. De overige vogels zwerven over de zee en volgen de scholen vis. In de maanden september tot december zijn ze goed langs onze kust te bewonderen (als de wind hard aanlandig is).
Kustvogels als de jan-van-gent zijn afhankelijk van een gezonde zee en uitermate kwetsbaar voor olievervuiling. Daarnaast kan overbevissing de soort parten spelen, mogelijk ook klimaatverandering die weer van invloed is op voorkomen en bewegingspatronen van visscholen. Plastic afval in zee, zoals stukken visnet, worden door jan-van-genten aangezien als nestmateriaal (wieren). Verstrikking daarin heeft fatale gevolgen.
Vogelbescherming zet zich in voor de aanwijzing van beschermde gebieden op de Noordzee voor zeevogels als de jan-van-gent. Een belangrijk resultaat daarvan is de aanwijzing van de Bruine Bank als Natura 2000-gebied in 2021. Daarnaast zet Vogelbescherming zich op nationaal en internationaal niveau in voor generieke bescherming van zeevogels, onder andere bij de aanleg van windparken op zee en visserij.
De jan-van-gent is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen zijn jan-van-genten beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de jan-van-gent is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming.
De Bruine Bank is aangewezen als Natura 2000-gebied voor de jan-van-gent op grond van hoofdstuk 2 van de Wet natuurbescherming. Voor het gebied gelden daardoor strenge regels voor alle plannen en projecten die mogelijk significante negatieve effecten hebben op de jan-van-gent en de andere vogelsoorten waarvoor het gebied is aangewezen.
However, a pack of dogs roaming around the oasis made us decide to turn around, not willing to risk an encounter, not after earlier that day the watchdogs of a passing goat herd were quite diligently chasing us away and actually had me rushing back down to the riverbanks where the dogs did not follow.
On our way to Sidiifni we scouted the environment and it looked interesting, Euphorbia bushes, scattered wells and agricultural land. We wanted to check it out in the dark, so after a long meal in Sidiifni and an encounter with a diligent traffic cop, which cost us 700 dirham and an hour of our time for running a red light at the very last millisecond, we were back in the area outside of Sidiifni, ready for all sorts of interesting things to find. And this we did!
Als tegenhanger portretteerde Van der Helst in hetzelfde jaar De Wildts echtgenote Maria Smit (1624-1674). Beide portretten vererfden tot het midden van de negentiende eeuw in de familie om in 1881 op een Parijse veiling te worden gescheiden. Het mansportret werd verworven door Johann Pálffy die het schilderij in 1912 aan het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest schonk. Het portret van de echtgenote kwam in Lyon terecht, waar het in het Musée des Beaux Arts is te zien. 2ff7e9595c
Kommentare